dieta na atkins

Диетата на Аткинс – наистина ли има ефект?

Блог Диети

Диетата на Аткинс е една от най-популярните диети, но също така е и една от най-критикуваните. Здравните експерти не са съгласни с методите на Аткинс. Мненията относно тази диета са коренно различни. Според някои тя е невероятна! Според други е прекалено опасна за да се прилага.

Диета на Аткинс

Храненето се дели на няколко фази:

  1. Консумират се зеленчуци и салати, като се намаляват по този начин въглехидратите до 20 грама на ден.
  2. Старт на храненето с по 25 грама на въглехидрати на ден, като всяка седмица количеството се увеличава с 5 грама, докато се спре отслабването. След това се стартира в обратна посока – вадят се по 5 грама въглехидрати.
  3. Задържане на желаното тегло. Отново увеличавате дозата на въглехидратите с по 10 грама на ден.
  4. Последната фаза позволява да се храните с всичко, но ако отново започнете да напълнявате – трябва да започнете от началото.

По безопасният начин да отслабнете използвайки диетата на Аткинс е като се придържате към определения режим но това трябва да продължи за кратко време.

Въпреки всичко много хора са отслабнали с помощта на тази диета … За какво е целият шум, тогава?

Става въпрос за мазнините в диетата.

Диетата на Аткинс е много наситена с мазнини.

Всъщност тя е точно обратната на диетите с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, които също са много популярни.

Искаме да отслабнем, но много от хората, особено тези които имат проблеми с нивото на холестерол в кръвта, не искат да рискуват със всичките тези мазнини в диетата на Аткинс.

„Но”… отговарят защитниците на Аткинсовата диета, „ние не приемаме вредните мазнини за организма, а полезните, като тези, които се съдържат в зехтина – например”. И те наистина имат право! Някои от компонентите на тези „полезни” мазнини са отговорни за контрола над настроенията ни и правилното функциониране на мозъка. И все пак изглежда, че са включени някои много тлъсти меса.

Какво остава за въпроса с правенето на упражнения. Микса от аеробни упражнения, като ходене между 20 и 30 мин, от три до пет дена в седмицата има много ползотворен ефект за намаляването на устойчивостта към инсулин. Това е и ключа за изразходването на тези прословути мазнини.

Режимът в диетата на Аткинс е критикуван и защото се фокусира предимно на храната и не отделя голямо внимание на физическата дейност и упражнения. Това не е съвсем вярно защото упражненията са споменати в плана на Аткинсовата диета, въпреки че се набляга на промяната в хранителните навици.

dieta na atkinsПодлагането на тази диета в дългосрочен план може да се стори трудно за някои заради спецификата на храните. Други, обаче, нямат проблеми с това, тъй като този тип храни за много по-вкусни от храните в диетите с малко количество въглехидрати. Това помага да се преодолее апетита.

Изглежда, че много малко от хората подложили се на въпросната диета успяват да се задържат на нея за дълго време. На всичкото отгоре след като са я приключили бързо наваксват със свалените килограми. Тези резки промени също са нездравословни за организма.

Хората приемат диетите като нещо към което да се придържат известно време, докато отслабнат и след това да се възвърнат към предишния си режим.

Ще е много по-добре ако си изградите план, към който да се придържате цял живот. Такъв план, който е полезен, задоволяващ апетита и Ви позволява да намалите теглото си или да го задържите.