Организмът ни не обича диетите за отслабване!

Диети

Проблемите, които срещаме при поддържането на теглото след диета за отслабване се дължат на „протест” на нашия организъм.
Според учените биологичното ни желание да ядем е пречката пред запазването на теглото след отслабване.

Рестриктивните диети за отслабване могат да провокират апетита ни и да забавят метаболизма ни, увеличавайки шанса да си възвърнем изгубените килограми.

Екип от учени от университета в Мелбърн прави проучване, което открива тайната на йо-йо ефекта.

Проучването, което продължава една година включва 34 души с наднормено тегло, които спазват 10 седмична диета за отслабване, след която губят 10% от теглото си.

След това, въпреки съветите как да запазят теглото си след година вече са качили 5 кг.

Професор Джоузеф Проирето казва, че хората, които се стремят към отслабване не трябва да са твърде строги към себе си, защото яденето е естествен биологичен инстинкт.

Ключовите открития идват след сравняването на нивата на хормоните на участниците преди и след диетата за отслабване. Проучванията сочат, че 6 от 9 изследвани хормона, които влияят на апетита не са в норма при участниците, което значително увеличава апетита.

Участниците споделят, че усещат глад след ядене при контролното проучване след една година, в сравнение с това преди диетата.
Експерти, които не са свързани с изследването, казват, че неустойчивите нива на хормоните не са учудващи.

Специалистите казват, че това е биологично заложен инстинкт, който ни предпазва от смърт. Освен това хората, които постигат значително отслабване създават чудесни предпоставки за повторно напълняване.

В заключение учените и диетолозите съветват вместо да се подлагаме на диети за отслабване да сваляме килограмите плавно, за да може организмът ни да име достатъчно време да се пригоди към новите условия и да няма нужда да превключвана „режим за оцеляване”.