диета против бръчки

Диета против бръчки

Блог Диети

През 2001 година кожният експерт от университета „Йейл“  Николас Перикон издава книгата ”Лек против бръчки”. Д-р Перикон дискутира програмите за намаляване и лекуване на бръчките, но най-популярна става частта от книгата предлагаща диета изглаждаща бръчките. Фокусът на тази диета за пресните плодове и зеленчуци, консумацията на нерафинирани, здравословни мазнини, сложни въглехидрати и месо без тлъстини.

Диетата залага на постигането на общо здраве чрез здравословно хранене. Според Перикон, спазването на предложените от него принципи ще направи кожата по-красива и ще намали бръчките. Философията на диетата е, че да имаш здрава и млада кожа е е равносилно на това да сме здрави. Освен това консумирането на преработени храни ускорява процеса на остаряване на клетките и кожата, затова се препоръчва тяхното избягване.

Основните стълбове на диетата са хидратация, мазнини и антиоксиданти. В общи линии диетата против бръчки залага на консумацията на големи количества вода и на много и различни пресни плодове и зеленчуци. Те са богати на антиоксиданти и помагат на кожата да се предпази от свободните радикали. Особено полезни са спанака, доматите и чушките. Според Периконе, плодовете със светъл цвят не доставят необходимите полезни вещества, като например бананите. Трансмазнините, наситените и рафинираните мазнини трябва да се избягват. Изключение правят омега – 3 мастните киселини и ненаситените мазнини, които се намират най-вече в зехтина.

Остаряването на кожата и влошаването на общото здравословно състояние е резултат от множество фактори, включително генетични, влияние на околната среда, излагане на вредни вещества и много други. Диетата играе основна роля при поддържането на общото здраве. Ако кажем, че диетата може да изглади кожата ни или да предотврати появата на бръчки, ще бъде твърде пресилено. Но подсилвайки общото състояние на организма и кожата се чувства по-добре и съответно бръчките се появяват по-трудно. Въпреки че това е здравословна диета, изборът от хранителни продукти ограничен и това я прави трудна за дългосрочно спазване.