Диета „Решението” („The Solution”)

Блог Диети

В края на 70-те години диетологът Лаурел Мелин разработва „The Shapedown Program” – много успешна програма за отслабване на подрастващи. „The Solution” („Решението”) – е версията на програмата пригодена за възрастни. Мелин гледа на затлъстяването не като на причина за диети и изморителни упражнения, а като на „друг вид взаимодействие между умът, тялото и начина на живот”. Диетата помага да се изкоренят шестте причини предизвикващи покачването на теглото.

Основни принципи:

Забравете за личните треньори. Изхвърлете хапчетата за отслабване. Истинското решение към отслабването е да се намери същността на проблема и да се реши из основи. Просто казано има 6 причини за затлъстяване:

нездравословно хранене

вредни навици

понижена жизненост

срам то тялото

поставяне на неефективни граници

лоши навици за хранене

Мелин превежда човек през всяка една от тези стъпки и помага да се изградят необходимите умения, за да се премахнат. Тя нарича това „вътрешна работа” – целта, на която е да върне балансираното хранене и начин на живот в живота ви.

 

Как работи диетата?

Мелин твърди, че повечето хора „знаят повече от добре” какво трябва да ядат. Затова тя учи как да разпознаваме признаците на истинския глад. Това става като ядем по-малко от обикновено, прави редовни упражнения и сме достатъчно заети, за да не мислим за храна. Докато изграждате новите си хранителни навици и се научавате да поставяте граници, неусетно ще постигнете по-малко килограми и по-добро самочувствие.

Какво можете да ядете?

Храни, които влизат в категорията „леки”: зърнени храни, протеини, млека с ниска масленост, плодове и зеленчуци. Не са забранени никакви храним трябва само да бъдат :”леки” т.т такива, чиято умерена консумация не предизвиква тежест. Основното, което ви учи тази диета за храненето е как да се справите с желанието за ядене на бързи и вредни храни като чийзбургер например.

Здравословна ли е?

Абсолютно. Тъй като се гради върху баланс, разнообразие и умереност. Целта на авторката е да спрете да определяте храните като „добри” и „лоши”.

Кои хора са подходящи?

Най-вече тези, които са подвластни на емоционалното хранене и стресът и напрежението о ги кара да ядат много повече от необходимото.