qponska dieta

Японската диета – какво трябва да знаем за нея

Блог Диети Полезно

От дълги години японците биват почитани и изучавани заради продължителността на живота им, която е сред най-дългите измежду всички народи по света. Продължителността на живота при японците в голяма част се дължи на тяхното здравословно хранене, затова и много хора по цял свят се интересуват и изпробват тяхната диета.

Какви са предимствата на традиционната японска диета?

Традиционната японска диета включва до голяма степен пресни и непреработени храни и много малко рафинирани храни и захар.

qponska dietaСкорошно проучване на „Британски медицински журнал“ показва, че хората, които се придържат близо до начина на хранене на японците – диета, която е богата на зърнени храни и зеленчуци, с умерени количества животински продукти и соя, но минимално приемане на млечни продукти и плодове – намаляват рисковете от преждевременна смърт в следствие на сърдечни заболявания или инсулт. Тъй като японската диета е традиционно богата на соя и риба, това играе важна роля за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен с дългата продължителност на живота, японците са известни и с това, че са с най-малък процент на затлъстяване сред мъжете и жените.

Окинава, в Южна Япония, е с най-висок брой столетници в света, както и с най-нисък процент сред населението по риск за заболяване с болести, свързани с възрастта (например диабет, рак, артрит или Алцхаймер). Това отчасти се дължи на тяхната традиционна японска диета, която е ниска на калории и наситени мазнини, но висока на хранителни вещества, особено на фитонутриенти като антиоксиданти и флавоноиди, които се намират в различните цветни зеленчуци. Също така диетата включва фитоестрогени или растителни естрогени, които могат да спомогнат за защитата от хормонално зависими видове рак, като рак на гърдата. Японската диета е повлияна малко и от западната култура, но тези промени се наблюдават най-вече в градските условия из Япония.

Какво представлява традиционната японска диета?

Традиционната японска диета не е много по-различна от традиционната китайска диета и съдържа ориз, варени и задушени зеленчуци, риба и месо. Тъй като Япония всъщност е голяма група от острови (цели 6582 на брой), не е чудно, че японците консумират много повече риба, в сравнение с други азиатски страни. Те ядат дори сурова риба под формата на суши и сашими, както и много кисели, ферментирали и опушени храни.

Соята, обикновено под формата на тофу или прясно едамаме, е друг ключов елемент от японската диета, заедно с други зърнени храни като адуки. Все повече към диетата се добавят и ферментирали храни, за които е доказано, че спомагат за запазване здравето на храносмилателната система. Ферментиралите соеви продукти като мисо и нато са чудесна добавка към японската диета. Нато обикновено се консумира за закуска и има пробиотични свойства, за които е доказано, че намаляват риска от раздразнени черва и спомагат за съсирването на кръвта.

Японците консумират и разнообразни зеленчуци – както наземни, така и морски, като водорасли, които са пълни със здравословни минерали. Плодовете в диетата често се ядат за закуска или като десерт, особено ябълките Фуджи, както и мандарини и райски ябълки.

Към диетата си японците добавят и зелен чай, най-вече чай матча, който става все по-популярен и извън Япония и вече се намира и на британския пазар. Матча, който е сорт зелен чай, е много ценен от японците заради силните си антиоксидантни свойства благодарение на катехините, които се свързват с борбата с рака, вирусите и сърдечните заболявания.

Кои здравословни хранителни навици са част от традиционната японска култура?

Традиционно японците имат здравословни хранителни навици. Те имат правило – „Хара хачи бу“, което гласи, че се яде докато не се изпита чувство за ситост около 80%. Много японци учат децата си от малки на това правило.

Друга важна част е как японците сервират храната си. Вместо да имат една голяма чиния, те ядат от малки купи и консумират няколко различни ястия. Обикновено те ядат купичка ориз, купичка мисо, малко риба или месо и след това две или три малки зеленчукови ястия, често сервирани и консумирани наведнъж. Японците вярват силно и в „награждаването“, когато става дума за сладкиши и други подобни храни. Те ги консумират от време на време, но в много малки количества.