tochkova dieta

Точкова диета – предимства и недостатъци

Блог Диети

Точковата диета представлява своеобразен режим на хранене, който се използва с цел отслабване или поддържане на оптималното тегло. Тя се базира върху принципа на намаляване на консумираните въглехидрати, като същевременно се приемат предимно зеленчуци и протеини. Произходът ѝ е донякъде спорен. Някои твърдят, че е разработена от САЩ, а целта ѝ първоначално е била да се поддържа оптималното тегло на военнослужещите и астронавтите. Съществува също и мнение, че е възникнала по време на Студената война в СССР. Това е и причината тази диета да се среща с различни имена: освен точкова диета, тя бива още наричана Кремълска диета, Американско космическо чудо и т.н.

Точкова диета – какво трябва да знаем за нея?

Този тип хранителен режим се състои от математическо изчисление, базирано въз основа на приемаме на определени храни, които дават различен брой точки. За поддържане на теглото се препоръчва да се приема храна до 70 точки на ден, докато за отслабване препоръчителните дневни точки са около 40, като оптималният брой точки е силно индивидуален. Всяка храна носи определен брой точки и можете да комбинирате храните както желаете, стига да не превишавате препоръчителния сбор.

tochkova dieta

Определянето на оптималните дневни точки се определя по няколко характеристики, а именно:

 1. Пол:
 • Жена – 4 точки
 • Мъж – 6 точки
 1. Възраст:
 • 17-26 години – 8 точки
 • 27-37 години – 6 точки
 • 38-47 години – 4 точки
 • 18-58 години – 2 точки
 • Над 58 – 0 точки
 1. Височина:
 • Под 155 см. – 0 точки
 • 155 см до 178 см. – 4 точки
 • Над 178 см. – 8 точки
 1. Тегло:

За определяне на нужния брой точки, трябва първо да преобърнете килограмите си в паундове. Един килограм е равен на 2,2 паунда. След като изчислите теглото си в паундове, ако то е под 100, трябва да умножите първата цифра по 2 и да я добавите към точките. В случай, че е над 100 паунда, тогава добавяте първите две цифри, умножени по две, към сбора. (Например ако сте 89 паунда, умножавате 8*2 и прибавяте сумата – 16 – към сбора; ако теглото ви е 133, прибавяте 13*2 – 26 – към сбора точки).

 1. Физическа натовареност:
 • При заседнал начин на живот добавяте 0 точки;
 • Лека физическа натовареност носи 2 точки;
 • Средна физическа натовареност носи 4 точки;
 • Тежък физически труд носи 6 точки.

Предимствата на точковата диета

Един от големите плюсове на точковата диета е, че при нея никоя храна не е забранена. При нея можете да се храните с всичко, стига то да е в ограничени количества, тоест можете да похапвате любимите си ястия, само че в по-малки порции.

Резултатите може да не са супер бързи – отслабването е с около ½-1 кг. на седмица (което лекарите определят като здравословно), но са изключително трайни.

Ако обичате да си пийвате по чашка-две алкохол, то ще се радвате да разберете, че тази диета го позволява – разбира се, също в ограничени количества.

Плюс това, при тази диета консумацията на въглехидрати не се спира нацяло – което е важно, тъй като въглехидратите са съществени за здравословното хранене, понеже са необходими на организма за енергия и изграждане на определени вещества.

Точковата диета също ви помага да се научите да контролирате порциите си, тъй като е нужно да ги измервате, за да определите броя точки, и така научавате ценно умение, което ще ви помага и след приключване на диетата.

Недостатъци на точковата диета

Тя не е структурирана, тоест не ви предоставя определен режим по отношение на това кои храни, по колко и кога да ядете. Тази неструктурираност може да представлява голямо изкушение за някои хора и представлява вероятност да избирате недостатъчно хранително и не съвсем здравословно меню. Например някой може да реши да похапне нещо с повече точки за закуска, а след това да не се храни през останалата част на деня, което определено не е здравословно както по отношение на храносмилателната система, така и за обмяната на веществата.

В крайна сметка, както всяка диета, точковата диета има своите предимства и недостатъци. Но тя се използва от множество хора по цял свят, благодарение на това, че не е прекалено ограничаваща и се базира на установена точкова система. Ако решите да започнете да се храните според нея, важно е да не забравяте да пиете вода, да опитвате да комбинирате всички хранителни съставки – белтъчини, мазнини, въглехидрати, протеини – и да бъдете търпеливи.