africansko-mango

Чували ли сте за африканското манго?

Блог Полезно

Никога до сега науката не е правила толкова голяма и значима крачка в борбата с нарастващата епидемия от затлъстяване и метаболитен синдром. Този фундаментален пробив в най-голяма степен е резултат от съвременното разбиране, че затлъстяването и метаболитния синдром са в следствие на многообразни и сложни процеси. Съответно правилният подход към ефективното отслабване и метаболитно здраве е управлението на всеки отделен компонент.

В основата на модерната стратегия за контрол на теглото е концепцията за лептинова резистентност, която даде съществен напредък по отношение на разбирането на процесите, водещи до затлъстяване и отслабване. Последните изследвания за корекция на теглото показват, че повечето досегашни подходи нямат значителен ефект, защото изпускат най- важното. Мазнините не са инертен склад на калории. Всъщност  мазнините са своеобразен орган, който се самоконтролира и затлъстяването в най-голяма степен е резултат от нарушаване на механизмите им за самоконтрол .

Хормонът лептин привлича вниманието на медицинската общност в средата на 90-те години на миналия век – когато се инжектира при затлъстели мишки, лептинът причинява загуба на тегло от 40 % след 33 дни. От човешка гледна точка, това е еквивалентно на 113-кг човек да стане 67 кг за кратко време. През 1995 г., учените вярват че най-после е намерен Светия Граал за контрол на теглото. Веднага е даден ход на човешки проучвания, но при хората с наднормено тегло, които са получили инжекции с лептин, никога не се появиха подобни резултати. В последствие учените установиха, че лептинът  не работи при хора, ако те не са чувствителни към него. За разлика от мишките, при които проблема е бил  мутация в гена, отговорен за синтеза на лептина и в резултат на това въобще не се е произвеждал този хормон (лептинов дефицит), то при хората с наднормено тегло има високи нива на лептин, но техния лептин не работи правилно, състояние познато ката лептинова резистентност.

При научния пробив, който може да прекрати днешната епидемия на затлъстяване, е открит естествен компонент, който заобикаля молекулярните фактори, свързани със затлъстяването… включително и феномена, познат като „лептинова резистентност”. Това означава, че за първи път хората могат да се облагодетелстват от собствения си лептин, тъй като сега той може да работи правилно  и да прави това, което правеше и при затлъстелите мишки… да предизвиква масивна загуба на тегло.

В скорошно контролирано изследване, хората приемащи този нов компонент загубиха 13 кг за 10 седмици, сравнено с по- малко от 1 кг при плацебо групата. За разлика от другите изследвания за загуба на тегло, които налагат най- малкото някаква промяна в хранителния прием, участниците в това изследване  не са променили начина си на хранене и физическата активност по никакъв начин.

В тази статия ще разгледаме научните открития, показващи как този нов компонент дава повече впечатляващи резултати за загуба на тегло в сравнение с всяко друго лекарство, хранително вещество или хормон в историята на медицината. Серията от три мултипатентовани формули представлява научно-доказана, цялостна и завършена стратегия за контрол на теглото, която няма аналог сред познатите до момента продукти за отслабване.

Учените идентифицират специфични фактори, които карат хората с напредване на възрастна  да трупат нежелани килограми от мазнини.  Проблемът е, че досега не е имало ефективен начин да бъдат заобиколени тези основни причини за днешната епидемия на затлъстяване.

Плътната маса, която се трупа в нашето  тяло, може да се сравни с растежа на злокачествени тумори. Тази аналогия кореспондира с все по- увеличаващия се обем и стига дотам как мастните клетки се противопоставят на унищожаването. Подобно на рака, мастните клетки разполагат с множество механизми за оцеляване, когато съществуването им е застрашено.

Така, когато са измисляни много начини в помощ на хората да отслабнат, нито един не е доказал ефект за заобикаляне на естествената способност на адипоцитите (мастни клетки) да  задържат излишната мазнина… до сега!

Затлъстяването се причинява от
 • Дисбаланс между енергията (храната), която се приема и енергията, която се хаби
 • Хормонален дисбаланс
 • Генетични фактори
 • Множество физиологични и молекулярни механизми, влияещи на регулирането на мазнините в тялото

При процеса на затлъстяване последения 4-ти фактор е най-съществен и той участва в наддаването на тегло, свързано с напредването на възрастта. За щастие, сега е възможно да се контролират всички тези затлъстяващо- стимулиращи фактори използвайки натурален растителен екстракт

Как мастните клетки натрупват мазнини

Адипоцитите (мастни клетки) функционират за съхранението на калории в тялото. Когато е необходима енергия, специални командни сигнали мобилизират адипоцитите да освободят съхранената мазнина.

Адипоцитите са основното място за съхранение на мазнини. Под микроскоп, адипоцитите изглеждат буквално натъпкани с триглицериди, което е  формата под която основните мазнини съществуват в тялото.

Свързаното със стареенето наддаване на тегло се появява, когато адипоцитите (мастни клетки) натрупат голямо количество триглицериди (мазнини) и се уголемяват. Затлъстяването се характеризира на клетъчно ниво с увеличаване  броя и размера на адипоцитите в мастните тъкани.

Адипоцитите трупат излишни триглицериди (мазнини)-процес дължащ се на преяждане, недостатъчна физическа активност, хормонен дисбаланс и други причини. Тези фактори обаче не могат да обеснят  как хората трупат мазнини, когато полагат огромни усилия да ядат по- малко, взимането на хранителни добавки и следването на различни практики, които по теорията си трябва да водят до отслабване.

Ролята на командните сигнали в регулирането на адипоцитите

Някои хора могат да консумират много калории, често без това да води до  наднормено тегло. За всеки, който има проблем с килограмите, може да изглежда чудно. Кой механизъм  позволява  на тези здрави тела да ограничат сумата на  мазнините, складирани в адипоцитите?

Отговорът е мрежата от критични командни сигнали на адипоцитите, която контролира  складирането и освобождаването на триглицериди от мастните клетки. Тези сигнали също регулират разпространението на адипоцитите.

Процесът на стареене се отразява неблагоприятно на адипоцитната командна сигнална мрежа, което помага да се обясни  трудността, която имат възрастните хора  да контролират  теглото си.

Трите критични сигнала на адипоцитите

Адипоцитите регулират размера и броя си чрез създаването на командни сигнали. Един такъв сигнал е хормонът лептин, чието име идва от гръцкия термин lepton, значещ „тънък”.

Лептинът се освобождава от адипоцитите, за да изпълни две критични функции. Първо той сигнализира мозъка, че достатъчно храна е била погълната и спира апетита. Тогава се извършва процес, при който триглицеридите, складирани в адипоцитите, се превръщат в мастни киселини, които се използват в производството на енергия.

Вторият команден сигнал, освобождаван от адипоцитите, е хормона, наречен адипонектин. Този хормон е важен модулатор на инсулиновата чувствителност. Адипонектинът доказано има следните свойства- анти-атеросклерозни, анти- възпалителни, анти- диабетични роли. Високите циркулиращи нива на адипонектин е доказано, че имат защитна роля срещу коронарна болест на сърцето, като се има в предвид, че при хора с наднормено тегло има ниски нива на адипонектин. Действието на адипонектина за изостряне на чувствителността към инсулина  представлява нова медицинска цел за противодействие на инсулиновата резистентност, диабет тип 2 и наднормено тегло.

Третият адипоцитен команден сигнал е глицерол-3-фосфат дехидрогенеза. Тозия ензим се произвежда в адипоцитите и спомага за превръщането на кръвната захар в триглицеридни депа в мастните клетки.

Трите адипоцитни командни сигнали са следните:

 1. Лептин
 2. Адипонектин
 3. Глицерол-3-фосфат дехидрогенеза

Идеалния агент за намаляване на теглото би повишил адипонектина, намалил глицерол-3 – фосфат дехидрогенеза и би премахнал бариерите, които блокират усвояването на лептина.

Откриването на Западноафриканската храна лекарство – Африканското манго

Научните открития често започват със случайни наблюдения. Например, британските моряци били насърчавани да ядат лимони за превенция на скорбут дълго преди някой дори да знае за витамин С.  Скорбутът е остро заболяване, което настъпва, когато има дефицит на витамин С.

Научната информация показва, че северно- африканската медицинска храна, наречена irvingia gabonensis (african mango), може да доведе до мощен ефект на загуба на тегло. Научни анализи на  екстракт от семена на Irvingia разкриват, че той има широка гама биологични свойства, които не само ще предизвикат загуба на тегло, но също ще намалят най- основните рискови фактори, участващи в атеросклерозата , диабет тип 2 и метаболитния синдром.

В началото са проведени малки проучвания, за да установят как екстракта от African mango (Irvingia) работи при хората. Откритията при първото плацебо- контролирано човешко изследване показват, че селектиран екстракт от семена на Irvingia причинява загуба на мазнини и също така води до значително намаляване на общия холестерол (39%), LDL (45%), глюкоза (32%) и триглицериди (45%).

В последствие този екстракт е многократно подобряван и оптимизиран за да се превърне в най-доказаното средство за контрол на теглото в наши дни. Патентованото научно наименование на екстракта е IGOB 131®.

Как работи екстракта Irvingia (African mango IGOB 131®)

Предизвикващите отслабване агенти, независимо дали са добавки, хормони или лекарства, обикновено функционират само чрез един механизъм. За съжаление, адипоцитите имат многобройни маршрути, за да се гарантира техния следващ растеж и разпространение. Тези характеристики на оцеляване на адипоцитите обясняват защо логическите методи за стимулиране на отслабване имат само посредствени резултати.

Амилазата е ензим, който превръща нишестето в захар в храносмилателния тракт. Има FDA- одобрено лекарство за отслабване наречено Acarbose®, което спира амилазата и по този начин намалява стойността на захарта, абсорбирана в кръвния поток. Има данни, че екстракта от бял боб също има подобно действие. Само че тези инхибитори на емилаза  показват само умерени резултати за загуба на тегло.

Адипонектинът играе критична роля в метаболитните нарушения, които се асоциират с диабет тип 2, затлъстяване и атеросклероза. По- високите нива на адипонектин повишават инсулиновата чувствителност, а подобряването на инсулиновата чувствителност е важен фактор за отслабването и дългосрочното метаболитно здраве, докато стареем. Адипогенните транскрипционни фактори, свързани с адипонектина, са също свързани и с образуването на нови адипоцити, изгарянето на мазнините и ендотелната функция. Irvingia увеличава значително  нивата на полезния адипонектин и стопира адипоцититното обособяване,  чрез потискане на адипогенните транскрипционни фактори.

Глицерол- 3- фосфат дехидрогенеза е ензим, който улеснява  превръщането на глюкозата в кръвта в мазнини (триглицериди), които увеличават размера на  мастните клетки (адипоцитите). Повишеният глицерол-3- фосфат дехидрогенеза може да доведе до повишаване на триглицеролния синтез при затлъстени субекти. Irvingia инхибира глицерол- 3- фосфат дехидрогенезата, така се намалява сумата на погълнаните захари, които се трансформират в телесни мазнини.

Лептинът е хормон, който се секретира от адипоцитите. Лептинът е много по-широко разпространен в кръвта при хора с наднормено тегло.  Това първоначално може да изглежда нелогично предвид лептиновата функция да спира апетита и в същото време да повишава изгарянето на триглицериди, които изпълват адипоцитите. Една от причините напълнелите хора да имат по- високи нива на лептин в кръвта е факта, че С-реактивния протеин се свързва с лептина и проваля транспортирането на лептина през кръвно- мозъчната бариера и лептиновата сигнализация на клетъчно ниво.

Освобождаването на С- реактивен протеин  от адипоцитите, свързващ се с лептина, неутрализира естествените ефекти на лептина за контрол върху адипоцитите.  Хората с наднормено тегло имат повече адипоцити, които секретират  лептин и С- реактивен протеин. Резултатът е, че се акумулира повече лептин в кръвта на хората със затлъстяване, тъй като не е способен да се свърже  с лептинния рецептор в клетъчните мембрани.

African mango Igob 131® може да предизвика загуби на мазнини чрез 4 различни механизма:

 1. Регулира (повишава) изразяването на адипонектина, като подобрява инсулиновата чувствителност
 2. Асоциира се с по- ниски нива на С-реактивен протеин и помага за възстановяването на двойните ефекти за контрол на теглото на лептина.
 3. Инхибира глицерол- 3- фосфат дехидрогенеза, като намалява формирането на мастни киселини в тялото и предотвратява превръщането на глюкозата в кръвта в мазнина.
 4. Подобрява ензима амилаза, като намалява количеството на погълнатото нишесте, което ще се абсорбира като захар.

Ефект на Well Trim® IGOB 131® върху загубата на тегло, телесни мазнини и глюкоза

През 1990 г. учени изследват ефектите на Irvingia (african mango) върху 11 пациента с диабет тип 2. В сравнение с изходното ниво, имало значителни редукции  в нивата на кръвните триглицериди (16%), общия холестерол (30%), LDL (39%), и глюкоза (38%), докато HDL- холестерола е повишен с 29% след четири- седмична програма с добавки. Тези желани биохимични ефекти били придружени с подобрени клинични състояния.

През 2005 година изследователи хранели гвинейски прасета с храна с високо съдържание на мазнини с или без Irvingia. Гвинейските прасета, получаващи Irvingia показали значително повишение на полезния HDL, придружен с значителни намаления на триглицеридите и LDL. След 3 седмици, Irvingia- приемащите животни загубили повече от 7% от теглото си, докато контролната група, подложена на същата диета (без Irvingia), показала повече от 8% увеличение на телесното тегло.

През 2006 г., учени изследвали ефекта на Irvingia върху плъхове, които са изкуствено предизвикани да развият диабет. Само еднократна перорална доза Irvingia намалила плазмената глюкоза 2 часа след приема.

Друго проучване през 2006 г. измерило ефектите на Irvingia за забавянето на чревната абсорбация на глюкоза при здрави плъхове. Резултатите показали значително намаление на нивото на кръвната глюкоза след хранене и понижени резултати на последващата глюкоза на гладно.

Първото  двойно- сляпо изследване с хора е направено 2005 г. Двадесет и осем от субектите получават Irvingia, докато на дванадесет се дава плацебо. Всички субекти са поддържали нормалния си калориен прием. След 30 дни субектите, приемащи Irvingia, са намалили теглото си с 5.5 кг. При Irvingia групата също така са отбелязани значителни намаления на общия холестерол, LDL, триглицериди и повишаване на HDL.

Предпазни мерки

Оптималните нива на холестерол варират от 180 до 200 mg/ dL. Холестерол над 200 повишава риска от сърдечен удар, докато холестерол под 150-160 mg/ dL се свързва с други нездравословни състояния

Ако използвате лекарства за намаляване на холестерола и започнете да взимате IGOB 131®, трябва да направите изследвания на кръвта, за да видите дали нивото на холестерола ви не е паднало твърде много. Ако общия ви холестерол падне под 160, консултирайте се с лекаря си за намаляване на дозата или спиране на лекарството.

Хипогликемиците (ниски нива на захар) трябва да използват този продукт с повишено внимание, тъй като той може значително да понижи нивата на кръвната захар.

Диабетици, взимащи лекарства за ниски нива на глюкоза, трябва да ползват продукта с повишено внимание, тъй като той може да предизвика значителен спад на глюкозата. Диабетиците са насърчавани да следят внимателно нивата на глюкозата в кръвта си, за да са сигурни за правилните дози на анти- диабетични лекарства, които взимат. Ако нивата на глюкозата в кръвта паднат твърде много, попитайте лекаря си дали дозата на анти- диабетичното лекарство не може да се намали или да се спре напълно.

Показва, че работи по множество пътеки за повишаване ефективната загуба на мазнини чрез механизми като:

 • Инхибиране на a- амилаза активността, намаляваща абсорбацията на захар
 • Намаляване на нивата на глюкоза и инсулино-повишаващата липогенеза
 • Намалява адипоцититните триглицериди и ензима глюкоза- 3- фосфат
 • Намалява имунно медиираната възпалителна молекула (CRP), свързваща се с лептина, по този начин се намалява лептинната резистентност.
 • Намалява серумните нива на лептина
 • Увеличаване на нивата на адипонектин (анти- атерогенни, анти-възпалителни и анти- диабетични ефекти)
 • Намалява изразяването на PPAR гамата, който е замесен в инсулиновата резистентност и в патологията на много заболявания, включително затлъстяване, диабет, атеросклероза и рак.

Обобщение и предупреждение 

Полагането на усилия за управление на излишните телесните мазнини, които се натрупват с течение на възрастта, е предизвикателство.

Точно когато се откриват нови методи за намаляване на мастните депа, учените разкриват допълнителни механизми, чрез които адипоцитите запазват излишните триглицериди.

Въпреки това трябва да е съвършено ясно, че 100% ефективното средство за отслабване може да доведе до здравословна катастрофа. Консуматорски настроеното днешно общество най-често търси рационален вариант, който да му позволи да преяжда до смърт и въпреки това, да изглежда добре без да отчита същинския проблем, а именно здравните последствия от нездравословното хранене .

Публикувани проучвания  ясно показват неблагоприятните артериални изменения, които настъпват в следствие на перманентно високия прием на висококалорични и нездравословни храни, това обеснява и бума от смъртност в следствие на сърдечно-съдово заболяване.

Обобщавайки съвременните научни теории за ползите за здраве и дълголетие, които произтичат от ограничаване приема на калории, апелираме , ако намерите ефективен метод да отслабвате без диета, продължете да контролирате калорийния си прием, за да удължите живота си.