10-те най-добри упражнения за вкъщи без оборудване

Блог Тренировка

Понякога може да е много трудно да се излезе навън за трениорка, особено през зимните месеци. Но какво можеш да сториш в такива дни, когато все пак искаш да тренираш, но нямаш фитнес зала удома?

Ето 10 идеи за начини, по които да тренираш от вкъщи, безплатно:

 1. Скачане на въже
  Може да звучи смешно и да ви напомня някоя игра от детсвото, но скачането на въже може да бъде една много добра кардио тренировка. 
 2. Изкачване на стълби
  Изкачването на стълби е една много добра тренировка за вкъщи. И може да го осъществите, дори и да нямате стълби. Достатъчно е да вземете една много висока книга или ниско столче. Качвайте се и слизайте от него, докато гледате любимия си сериал по телевизията. Може да не се изпотите както когато скачате на въже, но все пак продължавате да се движите и да поддържате здравословна форма.
 3. Планк
  Ако нямате много време, но все пак искате да стегнете тялото си и да изградите мускули, то това е точното упражнение за целта. Застанете в позиция за лицеви опори, но вместо това запазете позицията на краката и застанете на лакти. Започнете да стоите в тази поза 30 секунди и след това добавяйте по 10 секунди всеки ден. Забележете колко дълго ще може да издържите, но със сигурност не е лесно. Това е едно от упражненията, които могат да бъдат предизвикателство, но е и едно от най-добрите за тялото ви. 
 4. Танци
  Танцуването е чудесен начин да изгорите калории, докато се забавлявате. Ако пък се намирате удома на спокойствие дори няма нужда да се стараете да впечатлявате някого или да се чудите какво мислят другите за движенията ви. Просто се забавлявайте.
 5. Напади
  Можете да ги правите, като се придвижвате по коридора или от едната стая до другата. Ако пък това ви се струва прекалено лесно, можете да вземете тежести в ръцете си за допълнително натоварване.
 6. Чистене
  Чистенето може да бъде много трудоемко, особено чистенето с прахосмукачка или почистването с моп. Ако някой ден не можете да излезете навън да покарате колело, то чистенето на цялата ви къща може да замести тази дейност. Ще бъде като „с един куршум два заека“.
 7. Тежести от водни бутилки
  Ако искате да стегнете, ръцете, раменете и мускулите на гърба си, то можете сами да си направите тежести от бутилки пълни с вода. Колко да са тежки си остава напълно по ваша преценка. Също така можете и всеки път да пълните бутилките малко повече за допълнително предизвикателство.
 8. Високи подскоци
  Можете и да тъчате на място, но високите подскоци биха дали по-добри резултати. Най-важното е да го правите енергично и да вдигате коленете си колкото можете по-високо.
 9. Подскоци Джъмпинг Джак
  Това също е елементарно упражнение от детските години, когато ни караха да разгряваме преди часовете по физическо. Сега можете да го правите, дори и по време на рекламите по телевизията. 
 10. Гледане на YouТube видеа с тренировки
  Има хиляди видеа с тренировки в YouTube. Дори се елиминира нуждата от изплзването на DVD – та и ви позволява да смесвате различни тренировки или да пропускате скучните части. Също така YouTube е и много полезен ако искате да направите традиционна тренировка с лицеви опори, клекове, коремни преси и със сигурност ще може да разберете нагледно как да изпълнявате точно тези упражнения.

Ако искате да тренирате от вкъщи, то тези 10 начина биха ви помогнали много в поддържането на добрата форма, нивото ви на активност и здравословното ви състояние.

Вашият коментар