Вечерите със семейството намаляват риска от затлъстяване при децата

Блог Полезно Хранене

Според учените, традиционната вечеря със семейството може да спаси децата от наднормено тегло и затлъстяване или поне да намали риска с 40%.

Ако погледнем отново към патриархалните традиции на миналото, които определят вечерята със семейството за нещо свято, можем да направим добро не само за възпитанието, но и за здравето на децата си, сочи ново проучване.

Трите основни фактора, които намаляват максимално риска то наднормено тегло при децата са достатъчно сън, редовни вечери със семейството и гледането на по-малко телевизия. Най-добър е ефектът ако трите фактора се комбинират.

Водещият на проучването д-р Сара Андерсън казва, че този начин на живот защитава дори и децата, които попадат в най-рисковите групи.

България също не остава настрани от този проблем. Според „Доклад за състоянието на здравето на гражданите – първостепенна инвестиция в бъдещето на нацията – 2005-2007”, на Националния център по опазване на общественото здраве, през последните години в България се наблюдава положителна тенденция за намаляване затлъстяването при децата и специално при момичетата. Проведени са две проучвания през 1998 и през 2004 година.

През 1998 година със свръхтегло са 18,9% от момчетата между 7 и 18 години и 15,7% от момичетата. През 2004 цифрите – 17,5% от момчетата и 11,9% от момичетата. При първото проучване при 4,1% от момчетата и 2,9% от момичетата е установено затлъстяване – през 2004 е съответно 4,7% и 1,7%.