cheren shokolad

Най-здравословните храни, които да включите в ежедневното си меню

Блог Полезно

Вероятно сте чували много здравословни храни, но знаете ли кои са най-здравословните? Ако включите поне две от най-здравословните храни в дневния си режим и избягвате нездравословните храни, то може да кажете, че се храните добре.

Зехтин

zehtinЗа много експерти по здравословно хранене той е най-здравословната храна на света.Студено пресованото маслиново масло съдържа почти изцяло ненаситени мастни киселини. Понижава холестерола и поддържа артериите еластични. Също предпазва от сърдечно съдови заболявания. В допълнение, зехтина съдържа много витамин E. Този витамин се смята за противник на така наречените свободни радикали.

Киселото мляко като пробиотик

kiselo mliakoВ него се съдържат млечно-кисели бактерии. Те се срещат в чревната ни флора, но поради инфекции могат да бъдат нарушени. Тогава пробиотиците имат положителен ефект върху храносмилането, инхибират патогенните бактерии и подпомагат абсорбацията на минерали като: калций, магнезий, желязо, цинк. Също така киселото мляко има високо съдържание на калций и съдържа два пъти повече протеини, отколкото прясното мляко.

Магданоз 

magdanozЛистата му съдържат огромно количество витамини и минерали (бета-каротин, фолиева киселина). Стойността на витамин С също е три пъти по-висока, отколкото при лимоните. И е пълен с витамин А и В6. Плюс за имунната система. В допълнение, витамин В6 (наричан още пиридоксин) укрепва сърдечния мускул, помага при образуването на червени кръвни клетки.

Черен шоколадcheren shokoladКойто вижда в шоколада „само“ утешител на душата греши: в какао на прах учените откриха 66 различни защитни вещества за сърдечно-съдови заболявания.

Те понижават кръвното налягане, както и нивата на холестерола и предпазват клетките от свободни радикали. Какаото също е богато на калий и магнезий. И двете са важни за костите. Черният шоколад също съдържа малко захар. Така нивото на кръвната глюкоза остава постоянно и не се превръща в проблем за теглото. Тъй като предотвратява натрупването на влага в съдовете, той поддържа кръвното нормално.