Водата може да ни направи дебели!

Блог Полезно

Дали водата може да ни направи дебели? Звучи абсурдно, но учените смятат, че е възможно.

Водата е основата на живота, основната съставка на нашия организъм, водещият компонент в клетките ни и подпомага хиляди жизнено важни процеси в телата ни. Още повече, няма нищо по-освежаващо от голяма, хладна чаша вода директно от чешмата. Но дали, когато пием вода получаваме здравословната живителна течност, която си мислим.

За съжаление в питейната вода има много замърсители, които трудно биха могли да се премахнат от нея и се свързват с редица здравословни проблеми и могат да предизвикат напълняване!

Дори и нямащата калории вода може да окаже влияние върху мазнините в организма ни, ако химикалите в нея нарушат хормоналния ни баланс, като по този начин увеличат риска от напълняване.

Филтрирането на водата не може да се справи с близо 60 000 химикали, които могат да попаднат във водата. Между тях са например Бисфенол-А (ВРА), използван за производството на бебешки шишета, за който различни проучвания сочат,че може да доведе до репродуктивни и сърдечни проблеми.

Други химикали, които могат да се съдържат в питейната вода са оестрогените. Те идват от пестицидите и хербицидите, които попадат в реките от почвата. Оестрогенът е хормон, който стимулира оформянето на женските полови органи и характеристики през пубертета. В синтетично състояние се използва за направата на орални контрацептивни. Отделя се урината и може да попадне в организма ни чрез водата.

Големите количества оестроген в организма помагат за акумулирането на повече мазнини и развитието на някои видове рак.
Химикалите във водата могат да доведат и до сериозни репродуктивни проблеми.