Какво трябва да знаем за безмлечната диета?

Блог Полезно
Безмлечна диета

Хората, които спазват безмлечна диета обикновено имат непоносимост или алергия към мляко и млечно продукти. Понякога този вид диети може да доведат до липса на някой витамини и минерали в организма. Това може да се предотврати ако се консумират безмлечни „млека”, сирене и други заместители на млякото. Тези храни и напитки са създадени за безмлечни диети и обикновено съдържат същите вещества, които се срещат и в млечните храни.

 

Видове

Безлактозната диета е безмлечна диета за хора, които не произвеждат достатъчно от ензима лактаза, чиято функция е да преработва млечната захарна лактоза, съдържаща се обикновено в млечните продукти. При този вид безмлечна диета трябва да се избягват всички продукти съдържащи лактоза.

Строго вегетарианската диета е безмлечна диета, която изключва всички храни от животински произход от менюто. Този вид диета е подходяща ако искате да изключите лактозата, защото изключва всички млечни продукти.

Значение

Безмлечните диети са единственият вариант за хората страдащи то лактозна непоносимост. Когато спазвате безмлечна диета трябва да избягвате и храни като панирана риба и свинско, чипс, зърнени закуски, торти и пасти, инстантни напитки, замразени кейкове и вафли, маргарин и саалтен дресинг.

Ефекти

При безмлечните диети, вероятността да не получавате достатъчно калций е доста голяма. Това е така, защото прясното, киселото мляко, сиренето и другите млечни продукти са най-големият източник на калций за организма. Можете да получите и дефицит на витамин Д , ако сте на строго вегетарианска диета може да имате недостиг и на витамин В12.

Храните в безмлечните диети

Балансираната, безмлечна диета обикновено включва:

соево мляко

оризово мляко

бадемово мляко

краве мляко без лактоза

миди

скариди

стриди

сьомга

сардини

тофу

зеленолистни зеленчуци – броколи, спанак, зеле, бадеми

бобови храни

Хербалайф шейк без лактоза

Предупреждение

Ако сте на безмлечна диета и имате непоносимост към кравето мляко, трябва да бъдете изключително внимателни към продуктите с етикет „безмлечен”, защото все пак може да съдържат мляко, сирене или друг вид млечен протеин. Някой лекарства също съдържат лактоза, за това четете внимателно листовките.